Sparkonto Plus

Sparkonto i en trygg och stabil bank

Sparkonto Plus är ett sparkonto som passar dig som inte är beroende av att kunna ta ut pengar samma dag. Som ersättning erbjuder vi dig vår bästa ränta, som för närvarande är 4,30 % eff. ränta.
  • Lea bank är en norsk bank som har haft banklicens i över 20 år, banken har licens från det norske finanstilsynet.

  • Banken är medlem i Bankenes Sikringsfond (Bankgarantifonden) som säkrar insättningar upptill €100.000,-

  • Ingen begränsning i antal uttag. Inga avgifter. Utbetalning 31 dagar från begäran. Ränta som överförs till ditt konto varje månad.

Enkelt
Att öppna ett konto är enkelt med vår heldigitala lösning.
Klar
Du får tillgång till en bra översikt över ditt konto. Genom att logga in kan du se din intjänade månatliga ränta och se pengarna växa.
Kostnadsfritt
Det kostar ingenting att spara. Det finns inga avgifter eller andra kostnader förknippade med att skapa eller använda kontot.

Insättningsgaranti

  • Lea bank är medlem av norska Bankenes sikringsfond (Bankgarantifonden).
  • Svenska insättningar upp till motsvarande €100.000 per kundrelation täcks av insättningsgarantin från Bankgarantifonden.
  • Läs mer om Bankenes sikringsfond
31 dagars kontinuerlig bindningstid. Som ersättning erbjuder vi dig vår bästa ränta, som för närvarande är 4,30 % eff. ränta.

Ränta på insättningar - Sparkonto Plus

Utbetalning 31 dagar från begäran

Ränta på insättningar4,30%

Vid omedelbar utbetalning beräknas en uttagsavgift på 2% av uttaget belopp

Du får årsränta från första krona. Ränta som överförs ditt konto varje månad. Inga fasta avgifter.

Du kan jämföra våra villkor från andra företag på Compricer.se

Vanliga frågor om sparkonto

Sparkonton hos Lea bank täcks upp till €100.000 av Bankenes Sikringsfond (Bankgarantifonden) som Lea bank är medlem hos i Norge. Det betyder att varje kund har rätt till ersättning för sitt sammanlagda kapital hos banken med ett belopp som motsvarar högst €100.000 inklusive upplupna räntor, om Lea bank skulle gå i konkurs.

För att öppna ett sparkonto måste du ha ett svenskt personnummer, vara folkbokförd i Sverige, ha ett svenskt bankkonto för insättning och uttag, och vara minst 18 år. Du använder BankID för att underteckna avtalshandlingarna. Om du inte redan har ett BankID kan du skapa ett på din huvudbank.

I samband med att du öppnar ett nytt sparkonto ber vi dig ange ett bankkonto för kommande uttag från ditt sparkonto. Angivet bankkonto måste tillhöra dig.

Efter att ditt sparkonto har öppnats, får du ett e-postmeddelande med information om var du loggar in på nätbanken och hittar ditt nyskapade kontonummer.

Du gör uttag från ditt sparkonto när du är inloggad på Min Sida. Pengarna finns på mottagarkontot inom tre bankdagar.

Observera att om du har Sparkonto Plus genomförs uttaget först efter 31 dagar.

Vill du sätta upp automatiskt sparande kan du göra detta direkt i nätbanken på din dagliga bank. Skapa helt enkelt ett autogiro till det kontonummer du har i Lea bank.

Ja, sparkonto hos Lea bank har rörlig ränta som justeras utifrån marknadssituationen.

Eventuell avisering om ränteändring skickas ut 14 dagar innan ändringen, om det är till kundens nackdel.

Du kan alltid se din gällande ränta under kontodetaljer på Min Sida.

I Sverige beskattas inkomst från ränta med 30%.

Lea bank rapporterar in kontrolluppgifter med aktuell skattesumma till Skatteverket. Denna summa visas sedan på din deklaration som ”inkomst av kapital”.

I årsbeskedet som skickas till dig meddelar vi vilket belopp Lea bank har rapporterat in för ditt sparkonto. Du måste själv kontrollera att uppgifterna i din deklaration stämmer och göra själva inbetalningen.

Nej, sparkonto hos Lea bank är endast för privatpersoner, inte företag.

FATCA: Sverige och USA har slutfört ett avtal om informationsdelning baserat på den amerikanska skattelagen känd som FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Syftet med denna lag är att förhindra skatteflykt. FATCA-avtalet innebär att både svenska Skatteverket och den amerikanska federala skattemyndigheten IRS (Internal Revenue Service) delar information om kapitalinkomster och kapitaltillgångar med varandra. Med detta avtal är det obligatoriskt för företag att förse Skatteverket med kontrolluppgifter, som i sin tur skickar vidare denna information till IRS.

CRS: CRS (Common Reporting Standard) är en global standard som syftar till att förenkla det automatiska utbytet av information om finansiella konton mellan olika länder. Inom EU används regelverket DAC 2 för att underlätta utbytet av information om finansiella konton mellan medlemsstaterna. Båda dessa regelverk har implementerats i svensk lagstiftning och innebär att svenska finansiella institutioner som har rapporteringsskyldighet måste anmäla detta till Skatteverket. Dessutom måste de granska och identifiera konton som ska rapporteras och lämna kontrolluppgifter om både rapporteringspliktiga finansiella konton och eventuella odokumenterade konton.

Vad innebär detta för mig? När du väljer att öppna ett konto hos Lea bank, är det viktigt att vara medveten om hur detta kan påverka dig skattemässigt. Lea bank kommer att behöva samla in information från dig för att fastställa om du är skyldig att betala skatt i ett annat land än Sverige. Din skatterättsliga hemvist är normalt sett det land där du bor eller arbetar, och där du deklarerar din inkomst. Om det visar sig att du är skyldig att betala skatt i ett annat land än Sverige, kommer den relevanta informationen, tillsammans med detaljer om ditt konto som saldot och räntan, att årligen rapporteras till Skatteverket. Skatteverket i sin tur kommer att vidarebefordra denna information till den motsvarande myndigheten i det andra landet. Om sådana uppgifter om dig har överlämnats till Skatteverket, kommer du att bli informerad om detta.

Du kan läsa mer om FATCA och CRS på Skatteverkets hemsida

För att avsluta ditt konto, logga in på Mina Sidor och klicka på "Avsluta konto". Följ sedan ytterligare instruktioner.